
Linfrökex (1 plåt – cirka 10 bitar)
Passar till din lunchsallad, som bröd till kvällsmackan, på resan eller när som du vill tugga på något smaskigt. Prova att blanda i olika örtkryddor och ät som det är eller med sourcreamost till.
3 dl linfrö
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl pumpakärnor
1 dl vatten
1 tsk örtkryddor, exempelvis kummin
salt, efter smak
1. Blanda linfrön, sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön med vattnet.
2. Tillsätt kryddor och salt. Blanda väl. Låt gärna stå en stund så att blandningen blir lite ”klistrig”.
3. Bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40–45 grader, beroende på hur ny din ugn är kan det variera hur markeringen av gradantalet ser ut.
Öppna ugnsluckan emellanåt. Det tar mellan åtta timmar till ett dygn att baka kexen i ugnen, återigen beroende på ugnen.
4. Förvara i en låda som sluter tätt.
Näringsvärde/100g: 432 kcal (Ca: 130 kcal per styck)
Sourcreamost (en liten skål)
Variera smaksättningen av ”osten” med vitlök, gräslök, kryddor och örter som du gillar.
1,5 dl cashewnötter
0,75 dl vatten
1,5 msk citronjuice
5 cm purjolök
3 tsk färsk basilika
3 tsk färsk dill
salt, efter smak
1. Kör alla ingredienser i matberedaren (du kan även använda stavmixer).
2. Låt stå i kylen innan servering. Håller sig cirka fem dagar i kyl.
Näringsvärde/100g: 249 kcal (37 kcal per msk)
Källa: Tidningen Hälsa
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar